تبلیغات
سیناپس - در مصرف سوسیس و كالباس احتیاط كنید
پنجشنبه 4 شهریور 1389  05:37 ب.ظ    ویرایش: - -

وقتی آب و نمك و برنج‌مان هزار اما و اگر دارد و خبر‌هایی در مورد نیترات و آرسنیك موجود در آنها، هر روز اعلام و تكذیب می‌شود ، سوسیس و كالباس و داستان‌هایی در مورد كیفیت ساخت شان مسلما باورپذیر می‌شود.
http://www.niksalehi.com/taghzie/khabar/1062133217134217181140241337316016370194244.jpg

جام جم : مثلا یك روز شنیده می‌شود سوسیس و كالباس را از تاج خروس، روده طیور و پسمانده‌های گوشت می‌سازند، روزی دیگر ایمیلی دریافت می‌كنی كه راویش قسم و آیه می‌خورد كه به چشم خودش دیده پشت كانتینر فرآورده‌های گوشتی، جسد پوست كنده حیوانات مختلف دیده است كه به سمت مراكز تولید سوسیس و كالباس و همبرگر می‌رفته است.

 

اتفاقا سال گذشته همزمان با اعلام آلودگی برنج‌های وارداتی كه هنوز تایید یا رد نشده است، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران طی خبری از بررسی و نمونه‌برداری 26 نمونه سوسیس و كالباس و همبرگر از مراكز عرضه و فروشگاه‌های زنجیره‌ای خبر داد.

 

طی این گزارش 18 نمونه از این محصولات كه متعلق به كارخانه‌های متفاوت و حتی معروف بود، غیراستاندارد معرفی شد.

 

در این گزارش آمده بود: موارد معدودی نشان می‌دهد كه تولیدكنندگان از چربی صفاقی (چربی موجود در دستگاه گوارش ولابه‌لای روده‌ها) غضروف شفاف مربوط به دستگاه تنفسی و ریه، عروق، رگ واعصاب و بافت پیوندی (پوست رگ و پی و چربی ضایعات گوشتی) یعنی بافت‌هایی خاص كه عضله نیستند و تولیدكنندگان طبق استاندارد ملی مجاز به استفاده از این بخش از لاشه دام در تولید فرآورده‌های گوشتی نیستند، استفاده كرده‌اند.

 

در پایان این گزارش هم تاكید شده بود كه اداره كل استاندارد از این پس مقرر كرده به طور مداوم این آزمایش خاص را روی تمامی فرآورده‌های گوشتی پخته و ناپخته انجام دهند تا طبق وظیفه قانونی خود سلامت و امنیت غذایی مردم در بحث فرآورده‌های گوشتی حفظ شود.

 

به هر حال اخبار این حوزه متفاوت، گاهی وحشتناك و اغلب ضد و نقیض است. بر همین اساس به نظر می‌رسید موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران می‌تواند بهتر از هر منبعی نسبت به كیفیت محصولات سوسیس و كالباس در ایران جوابگو باشد.

 

افشین زمانی، رئیس اداره اجرای استاندارد اداره كل استاندارد استان تهران در همین خصوص به جام‌جم می‌گوید: بازرسان اداره استاندارد به شكل از پیش تعیین نشده، به همه كارخانجات فرآورده‌های گوشتی، نحوه حمل و نقل و مراكز توزیع آنها سرزده و همه موارد بهداشتی را تحت نظارت و بررسی قرار می‌دهند.

 

او تاكید می‌كند: مشاهده شده كه محصولی در كارخانه كیفیت لازم را داشته است، اما در مراكز توزیع به دلیل رعایت نكردن اصول بهداشتی نگهداری این فرآورده‌ها، آنچه عرضه شده از سلامت لازم برخوردار نبوده است.به گفته رئیس اداره اجرای استاندارد بر همین اساس بررسی این محصولات در مراكز توزیع هم انجام می‌شود.

 

سوسیس و كالباس؛ فقط استاندارد

 

موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی كشور از چند سال پیش اجرای طرح طاها (طرح اجرای هماهنگ استاندارد اجباری( را آغاز كرده است. ظاهرا در این طرح استانداردسازی محصولات غذایی در اولویت قرار گرفته است.

 

رئیس اداره اجرای استاندارد بر همین اساس تاكید می‌كند كه محصولات غذایی كشور از جمله سوسیس و كالباس بدون علامت استاندارد عرضه نمی‌شوند.

 

زمانی بر همین اساس و با تاكید بر حساسیت‌های موجود در استانداردسازی محصولاتی نظیر سوسیس و كالباس ادامه می‌دهد: فرآورده‌های گوشتی موجود در بازار باید علامت استاندارد داشته باشد و اگر مردم هنگام خرید و مصرف این محصولات به این‌كه دارای علامت استاندارد باشد، توجه كنند می‌توانند مطمئن‌تر مصرف كنند.

 

 البته رئیس اجرای استاندارد نسبت به تخلفاتی در این حوزه هشدار می‌دهد و می‌گوید: مسلما احتمال سوء‌استفاده در این محصولات مانند سایر بخش‌ها غیرقابل انكار است و امكان وجود محصولات غیراستاندارد در بازار صفر نیست. او درباره چگونگی مصرف این محصولات به نظر متخصصان استناد می‌كند و معتقد است مصرف این محصولات حتی اگر استاندارد هم باشند باید منطقی باشد.

 

خطری به نام نیترات!

 

نیترات و نیتریت مواد سرطانزایی هستند كه وجود آنها در مواد غذایی تهدیدكننده سلامت انسان‌ها است. همچنین مطالعات زیادی اثر سرطانزایی تركیبات حاصل از نیترات و نیتریت را به اثبات رسانده است.

 

مساله این است كه نیترات و نیتریت سدیم به عنوان نگهدارنده به سوسیس و كالباس اضافه می‌شوند تا مانع رشد باكتری‌های خطرناكی در این محصولات شوند. از طرفی این مواد با تركیب شدن با میوگلوبولین و هموگلوبولین گوشت، باعث ایجاد رنگ مطلوب و اشتهاآوری در گوشت شده كه به آن حالتی جذاب و تازه می‌بخشد، در حالی كه به طور طبیعی گوشتی با این مدت نگهداری نمی‌تواند چنین رنگی داشته باشد. بعلاوه شروع فساد را در گوشت به تاخیر می‌اندازد و باعث حفظ عطر و طعم ادویه‌های آن می‌شود.

 

درواقع همه جذابیت این محصولات به تركیباتی است كه متاسفانه سرطانزا و برای بدن مضر هستند.

 

چه كنیم؟

 

اقتضای زندگی شهری، تنوع محصولات، تركیبات جدید مواد غذایی و به هر حال طعم و مزه دوست‌داشتنی سبب مصرف بیشتر این‌گونه محصولات می‌شود.

 

متخصصان تغذیه هم بر این باورند كه اگر در تهیه سوسیس و كالباس از مواد اولیه مناسب و روغن‌های بدون ترانس استفاده شود و همچنین مصرف آنها نیز بیش از حد مجاز نباشد، مصرف این مواد مشكلی ندارد، اما متاسفانه در حال حاضر شاهد مصرف بیش از حد این نوع غذاها بخصوص در بین نوجوانان و جوانانی كه بیشتر از غذاهای خیابانی مصرف می‌كنند، هستیم.

 

مرتضی صفوی، متخصص تغذیه در این خصوص به فارس می‌گوید: سوسیس و كالباس و غذاهای آماده نباید بیش از یك نوبت در ماه مصرف شود، زیرا مصرف بیش از حد این مواد به علت نوع پخت و چربی‌های موجود آن سرطانزاست. به گفته او مصرف اندك سوسیس و كالباس مثلا ماهی یك بار مضر نیست، اما اگر خوردن این غذاها عادت شود و به علت آسانی تهیه و ارزان بودن، بیش از حد مجاز مصرف شود، عوارض زیادی را به دنبال دارد كه سرطانزا بودن یكی از آنهاست.

 

صفوی ادامه می‌دهد: معمولا در تهیه سوسیس و كالباس به جای گوشت خوب از چربی‌های مختلف گوشت استفاده می‌شود، ضمن این كه در طبخ آن نیز روغن‌های معمولی جامد با ترانس بالا را به كار می‌گیرند كه بسیار مضر هستند.

   


نظرات()   

سیناپس

 

http://77epqa.bay.livefilestore.com/y1pDtDbj_y1G0BVccVl3cofOWt2NnwjbAkUJeuO5TsNpFMbv9G9OqlUhf_WF7xxK047EKJABW8wFApc-5V70_loYTmWlmay_ez7/kahrizak.png?psid=1